„Lehetőségeink Fő Tere”

Kezdődik a szennyvíztisztító próbaüzeme

2014. november 20.
ABONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

SAJTÓKÖZLEMÉNY / KEZDŐDIK A PRÓBAÜZEM ABONY VÁROS SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPÉNEK KORSZERŰSÍTÉSE SORÁN

Befejező fázisához érkezett az Abony Város Önkormányzatának, az Új Széchenyi Terv keretében benyújtott KEOP-1.2.0/09-11-2013-0006 azonosító számú „Abony Város szennyvíztisztító telepének a korszerűsítése” című projekt megvalósítása. A szennyvíztisztító telep korszerűsítésének kivitelezési munkái 2014. január 6-án kezdődtek el. A fejlesztés keretében többek között új biológiai tisztító műtárgyak és egy 500 nm-es depónia csarnok építése valósult meg. A projekt keretében átépítésre kerültek a szennyvíztisztító telep eredeti műtárgyai is, valamint teljes mértékben megújításra kerültek a telep technológiai gépészeti és irányítástechnikai berendezései. A kivitelezési munkák 2014. november közepén befejeződtek. 2014. november 28-tól kezdődik a szennyvíztisztító telep fél éves időtartalmú próbaüzeme.

A próbaüzem során, a jelenlegi szennyvízelvezető és tisztító rendszer üzemben tartása mellett kell végrehajtani a szükséges feladatokat, ezért a kivitelező, a DTRT Kft. és az üzemeltető, a DAKÖV Kft. konstruktív együttműködésére van szükség. A próbaüzem lezárását követően a tervek szerint 2015. május végén kerül sor a szennyvíztisztító telep műszaki átadására. A teljes projekt várhatóan a vízjogi üzemeltetési engedély megszerzése után kerül lezárásra.

Az Európai Unió támogatása és a Kohéziós Alap társfinanszírozása révén egy modern, korszerű, nagyobb kapacitású szennyvíztisztító telep valósul meg, mely által csökken a környezeti terhelés. A projekt keretében tervezett tisztítási technológia alkalmazásával egész évben teljesíthetők lesznek az előírt tisztítási hatásfok értékek, valamint az elfolyó vízminőségre vonatkozó indikátorértékek.

A fejlesztést követően a tisztított szennyvíz vízminősége lehetővé teszi annak a Füzes-ér belvízcsatornába történő leengedését.
A projekt sikeres megvalósításával javulni fog a projekt által érintett lakosság egészsége, környezeti biztonsága és életminősége.

További információ: www.abony.hu; www.sztk.abony.hu