„Lehetőségeink Fő Tere”

Kossuth Tér

A Kossuth tér a város Főtere, a rajta elhelyezkedő intézményeknek és buszpályaudvarnak köszönhetően ez a város leggyakrabban látogatott része. Az itt fellelhető komplex szolgáltatások és közfunkciók révén a helyi lakosság és a városba érkezők számára is központi szerepet tölt be, hozzájárul a város image kialakításához. 

A jelenlegi projekttevékenység célja a belváros közterületeinek a településszerkezethez illeszkedő, a mai kor igényeinek megfelelő városkép kialakítása, a közlekedési viszonyok és a közbiztonság javítása. A projekt magába foglalja a Kossuth tér környezet és zöldterületeinek rendezését. 

A tér környezetrendezése szorosan kapcsolódik a 2009-ben megvalósult I. ütemhez, amely az addig meglévő park helyett szabadtéri közösségi teret hozott létre a Kossuth téren, mellyel erősítette a közterület közösségi funkcióját.  Jelenleg az I. ütem melletti buszmegálló előtti út javítása, valamint a gimnázium és a Sportcsarnok előtti tér és a Polgármesteri Hivatal 40. sz. főút felöli oldalának parkosítása történik meg. A hivatal oldalában lévő buszmegálló áthelyezésre kerül, helyére kerékpártároló kerül kialakításra. A téren megtörténik a kerékpáros forgalom átvezetése a Vasút út felé. Továbbá a jelenlegi aszfalt burkolaton parkolók kerülnek kialakításra. A zöldfelületek megvalósulása az I. ütemhez igazodik. 

Jelen projekttevékenységben a Kossuth tér környezetrendezéséhez kapcsolódóan térfigyelő kamerarendszer is kiépítésre kerül 2 darab forgatható és 4 darab fix kamera telepítésével. Ennek célja a fejlesztés első ütemében végbemenő fejlesztések eredményeinek a megőrzése, továbbá a közbiztonság és közlekedésbiztonság javítása. A központ kialakítása a Polgármesteri Hivatalban lesz, működtetése a vonatkozó jogszabályok alapján történik. 

Jelen projekttevékenység másik főeleme a Főtér közvilágításának felújítása. A Kossuth tér közvilágítása mára elavulttá vált. A közvilágítás elemeinek lecserélésével, energiatakarékossá tételével egyrészt csökken a fenntartási költség, másrészt javul a közterület biztonsága. 

A projekt megvalósulásával a főtéren átmenő forgalom csökken, de továbbra is a város átjárhatósága biztosítva van, létrejön a zöldterület fejlesztése, parkolók kerülnek kialakításra, ezáltal egy élhetőbb, harmonikus élettér jön létre Abonyban.